Na een inwerkingsperiode van 2 maanden is het OverKop-huis in Herentals in het Stadspark vandaag officieel geopend.  In een OverKop-huis kan je als jongere tussen 15 en 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en leuke activiteiten doen. 

Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Je hebt de kans om over problemen of beslommeringen te babbelen.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de jongeren het af en toe mentaal moeilijk heeft, een tendens die alleen nog versterkt is door de covidpandemie en de strenge maatregelen.

Om die jongeren op een laagdrempelige manier te bereiken, start het initiatief OverKop-huizen. In Herentals is zo OverKop Kempen uit de startblokken geschoten in het Stadspark.

Medewerker Bart : 'Grote nood aan onze werking'

'In onze opstartfase van de voorbije 2 maanden is gebleken dat er ook in de Kempense regio een grote nood is aan onze werking', zegt medewerker Bart Witvrouwen (zie video), die met z'n sympathieke collega's Evelien, Eli  en Lisanne het OverKop-huis op dinsdagavond en woensdagnamiddag openhoudt.

'Tijdens onze openingsmomenten ontvangen we gemiddeld toch zo'n 30-tal jongeren. Op piekdagen loopt dat op tot méér dan 60. Het zijn in de eerste plaats jongeren uit Herentals, maar we zien dat er ook jeugd uit de Neteland-buurgemeenten.'

'Belangrijk blijft een vertrouwensband, OK zijn, goed gevoel'

'We hebben een uitgebreid partnerschap met Arktos vzw, dat zich vooral focust op hangjongeren, zo kunnen we deze doelgroep bereiken.  Ze komen ook langs, dat is top.  Ze kunnen sowieso ronduit over hun problemen praten als ze dat wensen.  We kunnen hen dan doorverwijzen en bouwen samen een echte vertrouwensband op', besluit medewerker Bart Witvrouwen.

De Herentalse schepen Bart Michiels (CD&V): 'De stad wilde het OverKop-huis oorspronkelijk onderdak geven in het jeugdcentrum 10R (ex-10R20).  Maar daar wordt vanaf een bepaald uur alcohol geschonken, wat in het OverKop-huis niet toegelaten is.

Deze locatie is ideaal om hun werking verder uit te bouwen, en het jeugdhuis is vlakbij. In samenspraak met het in de buurt gelegen CAW De Kempen (Hofkwartier) is het de bedoeling om de OverKop-aanpak vanuit Herentals over de hele regio Neteland en Kempen te ontwikkelen.

OverKop Huis is een plek waar men kan chillen, rondhangen en vooral OK met een goed gevoel zijn,' besluit Michiels.

'Hoge ambities : OverKop in de 27 Kempense gemeenten'

Het OverKop-team onderstreept haar hoge ambities: 'We willen de komende 3 jaar zeker onze OverKop-beleving ook in de 27 Kempense gemeenten verspreiden. Dat staat nog in z'n kinderschoenen, maar we merken wel dat onze enthousiaste olievlek zich dag na dag uitbreidt. 

Het is een intens avontuur, maar we hebben er enorm veel zin in. Dat komt goed!' herentals@overkop.be, www.overkop.be

Foto's en vid Johan Temmerman/NNieuws.